Jak vybrat tlakový hrnec?

Tlakový hrnec dnes slouží ke kvalitnímu a zdravému vaření. Většinou je přezdíván jako „papiňák.“ Výhodou je kromě zmíněného zdravého vaření také rychlost, která se dá díky tomuto speciálnímu hrnci zkrátit až o dvě třetiny. Je jednoduchý na ovládání a stojí několik málo tisíc korun. V následujícím článku vám poradíme, jak správně tlakový hrnec vybrat.

Tlakový hrnec je skvělým pomocníkem do kuchyně. Jeho výhodou je rychlost přípravy jídla, takže vám ušetří spoustu času. Dále disponuje tím, že vám sníží náklady na energie. V tomto hrnci nemusíte připravovat pouze maso, ale také oblíbené polévky, guláš a další lahodné pokrmy. Tlakový hrnec neboli papiňák funguje na principu horké páry. Není vhodný pouze pro profesionální kuchaře, ale také pro začínající kuchtíky, protože se velmi jednoduše ovládá.

Typy tlakových hrnců  

Na současném trhu existují dva typy tlakových hrnců. Prvním z nich jsou klasické tlakové hrnce, které se hodí jak na plynové, tak i keramické, elektrické a indukční sporáky. Klasické hrnce jsou velmi jednoduché na ovládání. Další výhodou jsou pořizovací náklady.

Přečtěte si zajímavý článek:  Kvalitní kávovar je základ – jak na přípravu prvotřídního espressa?

Dalším typem jsou elektrické tlakové hrnce, které nevypouští žádnou páru, takže ho nemusíte hlídat. Nevýhodou těchto modelů mohou být pořizovací náklady, které začínají okolo 2 500 Kč.

Důležité parametry při výběru tlakového hrnce

Při výběru tlakového hrnce je důležité zaměřit se na jeho důležité parametry. Mezi tyto parametry patří:

  • materiál,
  • velikost,
  • funkce,
  • a pořizovací náklady.

Materiál

Prvním důležitým kritériem při výběru tlakového hrnce je materiál. Současný trh nabízí zejména dva typy materiálů. Jedná se o hrnce nerezové nebo hliníkové. Nerezové tlakové hrnce jsou vhodné na všechny typy sporáku. U tohoto materiálu se doporučuje volit kvalitní nerezovou ocel 18/10. Dalším typem materiálu je hliník, který disponuje nižší cenou a rovnoměrnou distribucí tepla. Další výhodou je, že se tento materiál rychleji zahřívá. Nevýhodou může být jeho náchylnost na poškození.

Velikost

Jedním z důležitých parametrů je velikost tlakového hrnce. Při výběru nesmíte zapomenout, že vždy využijete zhruba 2/3 objemu, a to z bezpečnostních důvodů. Pro dvoučlennou rodinu postačí hrnec s objemem do 4 litrů. Naopak pro vícečlennou rodinu se doporučuje vybrat hrnec s objemem minimálně 6 litrů. Na současném trhu narazíte i na tlakové hrnce s objemem 10 litrů.

Přečtěte si zajímavý článek:  Ve strojírenské výrobě je nejdůležitějším aspektem přesnost. Jak ji ohlídat?

Funkce

U tlakových hrnců najdeme i řadu oblíbených funkcí, mezi které patří například funkce dvojího vaření, funkce časovače displej. U dvojího vaření si můžete jednoduše nastavit požadovanou teplotu a intenzitu tlaku. Vybrat si můžete mezi programem s nízkým nebo vysokým tlakem. Další oblíbenou funkcí je časovač, který vám umožní nastavit čas přípravy pokrmu. Tlakový hrnec se po uplynutí doby automatický vypne. Některé modely vás na vypnutí upozorní zvukovým signálem. Každý z nás jistě ocení i displej. Tento praktický doplněk vám ukáže například nastavení tlaku, teploty nebo času.

U tlakových hrnců by neměly chybět také bezpečnostní prvky, kterými jsou tlakové ventily bezpečnostní uzávěr. 

Pořizovací náklady

U tlakových hrnců se pořizovací náklady velmi liší. Záleží především na tom, zda chcete klasický nebo elektrický hrnec. Rozhodujícím faktorem u ceny je také množství funkcí a materiál. Nejlevnější modely seženete do 1 000 Kč. Tyto hrnce nabízejí jen nepatrné množství funkcí. Nejkvalitnější a nejlepší modely pořídíte od 3 000 Kč. Tyto papiňáky jsou vybaveny velkým množství funkcí, displejem a bezpečnostními prvky.

Cook Kitchen Pot Pressure Kitchen  - OpenClipart-Vectors / Pixabay

Jak vybrat tlakový hrnec?

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search