Šéfkuchařský nůž: 4 rady, jak vybrat ten správný pro vás
Obsah článku
V kuchyni platí již od jakživa jedno zlaté pravidlo – bez správného nástroje se ani nezačíná. Tím nejdůležitějším nástrojem v každé kuchyni jsou přitom šéfkuchařské nože, s nimiž si usnadníte přípravu většiny pokrmů. Jejich výběr však dokáže být pořádný oříšek i pro zkušenější kuchaře. Pojďte se s námi podívat na čtyři rady a tipy, jak na jejich správný výběr.
Vybírejte kvalitní materiály
V první řadě by měl být šéfkuchařský nůž vyrobený z kvalitních materiálů, díky čemuž vám poslouží několik let bez většího opotřebování. Ideální jsou nože vyrobené z pevné oceli či jiných kovů, které jsou netoxické a zároveň dokážou při správném skladování odolávat vnějším vlivům i mechanickému poškození.
Vyzkoušejte si různé typy nožů
Běžné šéfkuchařské nože ve světě jsou vyráběny v různých provedeních, které se od sebe liší délkou, ostrostí, kvalitou, materiálem i tvarem. V praxi tak můžete narazit na celou řadu šéfkuchařských nožů, které nabízí odlišné vlastnosti. Velmi oblíbené jsou například klasické evropské nože, japonské nože s názvem Gyuto nebo čínské šéfkuchařské nože TAO.
Zvolte si správnou délku nože
Během výběru nože byste si měli zvolit i jeho správnou délku, díky čemuž se vám s ním bude správně pracovat. Pokud vybíráte nůž poprvé bude lepší, když raději vsadíte na střední nůž, jež můžete využít ke krájení prakticky čehokoliv. V případě, že máte v plánu krájet především maso, nemusíte se obávat sáhnout po větších nožích.
Zaměřte se na cenu
Překvapivě i zde byste se měli zaměřit na cenu, kdy obvykle platí, že dražší kuchyňské nože budou kvalitnější. Každopádně je vždy důležité si dopředu ověřit jeho kvalitu a zkontrolovat veškeré parametry. Jestliže je nůž vyrobený z kvalitních materiálů a je i pečlivě zpracovaný, určitě se vyplatí do něj investovat vyšší částky. Špičkové šéfkuchařské nože a další příslušenství k nožům nabízí také e-shop Xinzuo, kde můžete vybírat z široké škály druhů i modelů.